Uniwersalny sos paprykowy


Przepisy / środa, Kwiecień 4th, 2018

Bardzo rzadko zdarza mi się obcować z papryką w jej zblendowanej formie. Zwykle używam jej pokrojonej, czy podduszonej. Dlaczego? Bo z uwagi na jej skórkę, zblendować ją można z fajnym skutkiem, dopiero po opaleniu jej w piekarniku. A jako, że jestem fanką szybkich obiadów, po prostu nie chce mi się z tym bawić.

 

Dzisiaj jednak miałam trochę więcej czasu, dlatego postanowiłam pokombinować i stworzyć sos paprykowy. I jak to zwykle bywa podczas tego typu improwizacji okazało się, że a) papryka wcale nie musi aż tak długo siedzieć w piekarniku by dała się obrać ze skórki, b) sos nie wyszedł paprykowy, ale paprykowo – orzechowo – serowy. Obie niespodzianki całkiem pozytywne!

 

Składniki

1 duża papryka

orzeszki ziemne

płatki drożdżowe

kilka ząbków czosnku

woda

mleko roślinne

mąka ziemniaczana

przyprawy (sól, papryka ostra, papryka wędzona)

 

Wykonanie:

Paprykę w całości włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na około 15-20 minut, lub do czasu aż duża część jej skórki, będzie po prostu spalona, jak na zdjęciu poniżej. Po wyjęciu, obierz ją ze skórki i umieść w garnku. Zalej wodą i pozostałymi składnikami (oprócz przypraw), zblenduj, doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy do smaku i zblenduj ponownie.

Właśnie dlatego nie napisałam konkretnej ilości składników, ponieważ to wszystko zależy od Twoich preferencji. Chcesz bardziej serowy sos? Dodaj więcej płatków drożdżowych. Chcesz bardziej orzechowy? Gęstszy? Rzadszy? Kombinuj jak Ci się żywnie podoba : )

Sos świetnie nadaje się do makaronów, ziemniaków, kasz itp. A na zimno, w nieco gęstszej formie, jako dip do kanapek.

 

 

Smacznego!

 

_______________________________________________________________

Spodobał Ci się ten wpis?

Zapraszam na fanpage na Facebooku TUTAJ . Oraz na mój profil na Instagramie TU :). A także do zapisania się na newsletter na stronie głównej.

Każde kolejne polubienie, komentarz, czy kliknięcie na stronie to naprawdę ogromna radość!