Rozgrzewająca marchewkowa zupa krem z imbirem


Pyszności / środa, Styczeń 31st, 2018

Tak, tak… to dalej blog o rozwoju i psychologii. Ale ileż mogę wałkować ten temat, kiedy ja tak uwielbiam gotować!

Do stworzenia nowej kategorii, w której na pewno pojawi się jeszcze wiele fajnych przepisów, zainspirował mnie – mówiąc skromnie – cudowny aromat zupy, którą przyrządziłam jakieś pół godziny temu.

Kojarzysz to uczucie, kiedy masz na coś smaka, ale właściwie ciężko Ci określić na co? Po kilku próbach nieudanego stłumienia mojej zachcianki owsianką, ciastkami i paroma innymi specjałami wreszcie trafiłam!

Zwycięzcą okazała się najpyszniejsza, najbardziej aromatyczna i chyba jednocześnie najprostsza zupa świata….

 

Składniki

  • 1kg marchewek
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • ok. 3-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • przyprawy: papryka ostra, kurkuma, sól
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • nasiona chia

Wykonanie

Nic prostszego! Wszystkie składniki oprócz soli, płatków drożdżowych i nasion chia zalewamy wodą (około 1,5 l – w zależności od tego jak gęstą chcemy uzyskać konsystencję) i gotujemy pod przykryciem przez około 1-1,5h. Po całym procesie, zdejmujemy z gazu, dodajemy płatki drożdżowe, doprawiamy solą do smaku (nie ma co przesadzać, łyżeczka w zupełności wystarczy) i blendujemy. Gotową porcję w miseczce, posypujemy nasionami chia. Et voila!

 

Jestem pewna, że rozgrzeje nawet największego zmarzlucha ; )

 

Smacznego!