2-składnikowy, wegański mus czekoladowy!


Dieta roślinna / środa, Marzec 14th, 2018

Kto nie lubi czekolady? No dobra, może znajdzie się ktoś w tej mniejszości, ale ja z pewnością się do niej nie zaliczam.

I kiedy ostatnio naszło mnie na coś czekoladowego, przypomniał mi się banalnie prosty przepis na roślinny mus czekoladowy, który już kiedyś testowałam i okazał się wielkim sukcesem. Przygotowanie go, zajmie Ci nie więcej niż 10 minut i wymaga posiadania blendera (bez niego też by się dało, jednak wyszłaby czekoladowa papka, a nie mus ).

 

2- SKŁADNIKOWY MUS CZEKOLADOWY

200 g tofu naturalnego (do kupienia w każdym Lidlu, Carrefourze, Kauflandzie itp. – niestety nie ma go jeszcze w stałej ofercie Biedronki)

1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

 

Tak, tylko tyle! Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (bierzemy duży garnek z wodą, zagotowujemy ją, nakładamy na niego metalową miskę z czekoladą i mieszamy, do jej rozpuszczenia) – po to, by się nie przypaliła. Czekoladę blendujemy z tofu, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Powstały mus, nada się świetnie nie tylko do jedzenia solo, ale też jako krem do tortów, muffinek itp. Po schłodzeniu w lodówce przypomina konsystencją lody (podejrzewam, że po zmrożeniu to już w ogóle, ale tego nie próbowałam).

Powyższa wersja, jest dość wytrawna i bardzo podstawowa. Możemy ją dowolnie urozmaicać, w zależności od potrzeb, dodając na przykład:

  • orzechy
  • dżem
  • owoce
  • mleko roślinne (wtedy będzie bardziej płynny)
  • przyprawy (np. cynamon)
  • słodzik (typu syrop klonowy, syrop daktylowy itp.)

Moja ulubiona wersja, to ta z dżemem truskawkowym i bakaliami.

 

Smacznego!

 

_______________________________________________________________

Spodobał Ci się ten wpis?

Zapraszam na fanpage na Facebooku TUTAJ . Oraz na mój profil na Instagramie TU :). A także do zapisania się na newsletter na stronie głównej.

Każde kolejne polubienie, komentarz, czy kliknięcie na stronie to naprawdę ogromna radość 🙂