100 % roślinny, tani, prosty przepis na MOZZARELLĘ


Pyszności / środa, Marzec 21st, 2018

Przedstawiam bardzo prosty, bardzo tani i bardzo pyszny przepis na wegańską mozzarellę!

Mimo, że do jej wykonania potrzebujemy zakupić składnik średnio dostępny stacjonarnie – a mianowicie „karagen” (koszt na allegro z dostawą to ok. 10 zł/ 100g – starczy na baaaardzo długo) – czyli zagęszczacz do żywności, pozyskiwany z wodorostów – sam koszt składników, wychodzi bardzo niewielki.

Bo po co wydawać fortunę na nerkowce i inne dość drogie produkty skoro można uzyskać równie świetny efekt znacznie niższym kosztem?

A jakim konkretnie? Niecałe 1 zł za jedną kulkę : )

Z poniższego przepisu, wyjdzie ich około 5 – w zależności od tego jak duże je zrobisz.

 

Składniki

1 opakowanie (160g) kokosowego jogurtu z Lidla (z sojowym nie wyszło tak fajnie)

1/3 szklanki wody

1/4 szklanki oleju

2 płaskie łyżki soli

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 kopiasta łyżka karagenu

dodatki do smaku – przyprawy, zioła itp.

 

 

Wykonanie:

  1. Jogurt kokosowy, wymieszać dokładnie z wodą, olejem i solą, odstawić na 24 h do lodówki.
  2. Masę przełożyć do małego garnka, dodać skrobię, karagen i wybrane przyprawy. Uwaga – jeśli Twój jogurt kokosowy jest dodatkowo słodzony, dodaj jeszcze jedną łyżkę soli!
  3. Pomieszaj masę trzepaczką, aż stanie się jednolita i wszystkie składniki się połączą.
  4. Przygotuj osobno miskę z zimną wodą i kostkami lodu.
  5. Ogrzewaj masę, ciągle mieszając. Masa będzie gęstnieć, w pewnym momencie pojawią się grudki – to bardzo dobrze – mieszaj dalej, aż będzie przypominać konsystencją gumę i zacznie się z niej formować jedna, wielka kula.
  6. Wyłącz palnik, przekładaj gotową mozzarellę do miski z zimną wodą. Możesz użyć do tego celu gałkownicy do lodów – wyjdą wtedy fajne, kształtne kuleczki – jeśli jednak jej nie masz, użyj łyżki.

Gotowy ser, należy przechowywać w lodówce (5 dni na pewno wytrzyma, dłużej nie próbowałam). Świetnie nadaje się do pizzy, tostów itp. , gdyż dzięki zawartości karagenu rozpływa się pod wpływem temperatury jak prawdziwy ser!

 

Smacznego!

 

_______________________________________________________________

Spodobał Ci się ten wpis?

Zapraszam na fanpage na Facebooku TUTAJ . Oraz na mój profil na Instagramie TU :). A także do zapisania się na newsletter na stronie głównej.

Każde kolejne polubienie, komentarz, czy kliknięcie na stronie to naprawdę ogromna radość!